Babeczki waniliowe

Babeczki to idealna przekąska, kiedy przychodzą do Ciebie goście w odwiedziny. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu, a mnogość możliwości zmian, które można wprowadzić do przepisu pozwala na przygotowanie za każdym razem innych babeczek w zależności od aktualnej okazji.

Składniki na babeczki waniliowe

Do przygotowania prostych babeczek waniliowych będziesz potrzebować: dwie szklanki mąki, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, dwie łyżeczki cukru waniliowego, jedno jajko, pół szklanki oleju oraz szklanka mleka.

Przygotowanie babeczek waniliowych – kuchnia smaku

Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać w misce. Do wymieszanych składników należy dodać olej z jajkiem i mlekiem. Tak dodane składniki należy mieszać aż do połączenia składników. Nie należy przesadzać z mieszaniem w drugą stronę, gdyż zbyt długie mieszanie spowoduje, że babeczki nie będą puszyste.

Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury około 180 stopni. W czasie nagrzewania należy przygotować metalową foremkę do muffinek, wyłożyć ją papierowymi foremkami i zapełnić powstałym ciastem do około jednego centymetra wysokości. W tym miejscu możemy umieścić dodatki do środka babeczek np. czekoladę lub owoce takie jak np. banany. Ważne, aby dodany dodatek był całkowicie zanurzony w cieście.

Przygotowaną foremkę wraz z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. Ważne, aby przed wyciągnięciem sprawdzić poziom upieczenia babeczek np. drewnianym patyczkiem. Jeśli na patyczku zostają grudki ciasta należy je jeszcze chwilę piec.

Gdy babeczki są gotowe można je wyciągnąć, odłożyć na metalową kratkę do ostygnięcia, a blachę do babeczek można ponownie wypełnić kolejną porcją ciasta.

Jeśli chcemy więcej dodatków możemy babeczki polać sosem lub lukrem i posypać dodatkowo posypką.

Tak przygotowane babeczki są zawsze pysznym dodatkiem do wszelkich spotkań czy imprez, a nawet ciekawym dodatkiem do prezentów, gdy chcemy obdarować kogoś czymś słodkim.